1.1 Kilpailun taustaa

Avoimella datalla tarkoitetaan julkishallinnolle, yrityksille, organisaatioille ja yksityishenkilöille kertynyttä jalostamatonta informaatiota, johon on avattu maksuton pääsy organisaation ulkopuolisille [1]. Avointen tietovarantojen määritelmän [2] mukaisesti aineiston tulee olla kokonaisuudessaan saatavilla käyttökelpoisessa ja muokattavassa muodossa Internetin kautta ja sen tulee olla lisensoitu niin, että sen käyttöä, muokkausta ja uudelleenjakelua ei rajoiteta [3]. Tietovarannoilla tarkoitetaan tässä saman määritelmän mukaan 1) sisältöä, kuten musiikkia, elokuvia ja kirjoja; 2) dataa eli digitaalisessa muodossa olevia tilastoja, julkaisuja, videotallenteita, kuvia, karttoja, 3D-malleja ja niin edelleen poislukien tietokoneohjelmistot ja 3) julkishallinnon tuottamaa tai muuta hallinnollista informaatiota. Avoimuus tarkoittaa, että nämä varannot ovat saatavilla koneluettavassa muodossa, kenen tahansa luvallisesti käytettävissä.

Konkreettiset, toimivat sovellukset ja hyvät datan käyttöideat kannustavat julkishallinnon toimijoita avaamaan tietovarantojaaan. Muun muassa tähän haasteeseen pyrkii vastaamaan Apps4Finland-kilpailu, jota on järjestetty vuodesta 2009 lähtien. Sen tarkoituksena on kannustaa kansalaisia, yrityksiä ja yhteisöjä ideoimaan ja kehittämään uusia tapoja hyödyntää avoimia tietovarantoja. Kilpailun pääjärjestäjät ovat Suomen Verkkodemokratiaseura [4] ja Forum Virium Helsinki [5], ja sitä on tukenut lisäksi vuosittain joukko yhteistyökumppaneita yksityiseltä ja julkiselta sektorilta.

Kisan ytimessä ovat uudet teknologiaa, dataa ja ihmisiä yhdistävät tietoteot. Eri kilpailusarjojen puitteissa on mahdollisuuksia luoda hyvinkin erityyppisiä töitä ideatasolta aina valmiisiin sovelluksiin asti. Kilpailuun voi osallistua omavalintaisella säännöt täyttävällä tietoteolla, mutta osallistuja voi myös ratkoa ennalta-asetettuja ongelmia eli haasteita. Haasteiden ratkaisut osallistuvat myös pääsarjoihin. Säännöt ovat saatavilla kilpailun kotisivuilta [6].

Luvun sisältöSeuraava kohta

 

Seuraa Facebooktwitter
Jaa Facebooktwitterlinkedinmail