2.3 Käyttökohteet

Seuraavassa esitellään konkreettisia esimerkkejä töistä, joihin on liitetty yksi tai useampia kaavion 2 kuudesta yleisimmästä tagista.

Kilpailutöissä käytetään paikkatietoa hyvin erilaisiin tarkoituksiin. Sen avulla paikallistetaan käyttäjä, suodatetaan paikallisesti relevanttia informaatiota, etsitään joukkoliikennereittejä ja käyttäjän lähettyvillä olevia palveluita, nähtävyyksiä ja tapahtumia. Sanom.at (2013) ja Tässä.fi (2010) ovat samantyyppisiä sovelluksia: niiden idea on koota ja esittää tiettyyn alueeseen liittyvää informaatiota. Tavallaan myös sokeille tarkoitettu Blindsquare (2012) kuuluu tähän kategoriaan: sovellus hakee käyttäjän lähistössä sijaitsevia paikkoja Foursquare-palvelusta ja kertoo niistä suosituimmat halutun säteen sisältä.

Paikkatietoa käytetään myös ympäristön kolmiulotteiseen mallintamiseen (Stormwind Simulator (2013)), säätietojen hakemiseen, paikkatietoaineistojen visualisointiin kuten liikenneonnettomuuksien ja liikennemelun esiintyvyyden tai sähköliittymien sijaintien havainnollistamiseen (Heatmaps4FinlandTuntimittaustiedon avoin palvelualusta (2013)), pysäköintimaksujen maksamiseen (ParkMan (2011)) , paikkatietolähteiden listaamiseen (Spatineo Directory (2012))  ja niin edelleen.

Joukkoliikenne liittyy moneen työhön, joista kaupalliseksi luokiteltavia (ks. kohta 2.4) ovat vain Tässä.fi ja Reitit v.2.0 (2012). Pysäkkikummi (2013) on idea palvelusta, jonka avulla joukkoliikenteen käyttäjät voisivat auttaa pitämään pysäkit paremmassa kunnossa. Kullakin pysäkillä voisi olla yksi tai useampi kummi, joka käyttää pysäkkiä usein ja pystyy samalla tarkistamaan pysäkin kunnon. Joukkoliikenteen Infrastruktuuritieto (2013) tutkii joukkoliikenteen infrastruktuuritiedon tallentamiseen ja välittämiseen käytettyjä dataformaatteja. Ta-daa, dataa! –julisteet (2012) visualisoivat mm. sitä, kuinka pitkälle Helsingin keskustassa ehtii ruuhka-aikaan 10 minuutissa eri kulkuvälineillä, busbus (2011) puolestaan pääkaupunkiseudun bussireittidataa yhdistettynä yhden vuorokauden lipunmyynti- ja matkakorttidataan. Eräs visualisointi on myös Helsinki Public Transport Visualized (2011), joka näyttää lintuperspektiivistä kuinka pääkaupunkiseudun joukkoliikenne herää uuteen aamuun esittäen ajoneuvot liikkuvina valopisteinä. Reaaliaikaista joukkoliikennedataa on avattu eri muodoissa, kuten töissä Avoimen liikennedatan jakelu Tampereella (2013) ja VR:n Junat kartalla –palvelun rajapinta (2011), joka sittemmin suljettiin.

Oma sovellusryhmänsä ovat erilaiset reitti- ja aikatauluoppaat, kuten Nysse (2013), Reitit v2.0 ja Kyyti (2011, 2010). Spot In Helsinki (2012, 2013) kertoo paikat, tapahtumat ja miten niihin pääsee julkisella liikenteellä. Saman tekee Tässä.fiJunat.info (2012) oli mobiilikäyttöön suunniteltu junien aikatauluhakupalvelu (ei enää toiminnassa). Liikenne.seuranta.org (2011) tarjoaa liikenteeseen liittyvää tietoa KML-muodossa, joka on Keyhole Inc:n ja Googlen kehittämä kevyt XML-sanasto paikkatiedon kuvaamiseen. Junat Suomessa (2010) kertoo, mihin aikaan juna lähtee asemalta, onko se myöhässä ja jos on niin miksi. LiveInfoboard (2010) ideoi yleistä palvelua, jossa kaikkien joukkoliikenteen näyttötaulujen tiedot olisivat vapaasti käytettävissä esim. verkkosivuilla ja mobiilisovelluksissa.

Julkishallintoon ja yhteiskuntaan liittyviä töitä ovat esimerkiksi kuntakohtaista tilastotietoa visualisoiva KuntaNavigaattori (2012), Verokuitti (2011), joka laskee valtiolle kokonaisuudessaan maksamasi verot ja Budjettikone (2011), jonka avulla voi tehdä ja jakaa budjetteja.  Velkakello (2010) näyttää reaaliajassa Suomen valtion velan määrän ja havainnollistaa velkaantumisnopeutta, ja esimerkki julkisen sektorin datan avauksesta on Suomi.fi-portaalin sisältö REST-rajapinnassa (2011).

Politiikkaan liittyvät mm. Kansan muisti (2010, 2013), jonka avulla voi seurata kansanedustajien poliittista työtä ja esimerkiksi tutkia heidän äänestyskäyttäytymistään ja vaalirahoitusta sekä Datavaalit (2012), joka on joukkoistamalla koottu vaaleihin liittyvien avoimien tietovarantojen kokoelma. Eduskuntarajapinta, äänestyskone ja visualisointipalvelu (2010) puolestaan avaa äänestystulokset sovellusten käyttöön ja esittää tulokset helppolukuisesti.

Ympäristö-tagilla merkittyjä töitä ovat esimerkiksi Ilmanlaadun mukaan vaihtuva kännykän taustaväri (2012), jossa sovellus näyttää ajantasaisen ilmanlaatuindeksin puhelimen taustavärinä sekä Ilmanlaatu rajapintana (2012), jossa haetaan dataa Ilmatieteen laitoksen ilmanlaatuportaalista ja esitetään se koneluettavassa JSON-muodossa. Tulvakartta (2012) visualisoi todennäköiset keskimääräiset vedenkorkeudet Helsingissä, Turussa ja Oulussa vuonna 2100 ja Energiatieto-palvelu (2012) puolestaan yhdistää saatavilla olevaa energiatietoa eri lähteistä ja tarjoaa mahdollisuuden vertailla erilaisia energiaratkaisuja tasapuolisesti keskenään. Energiaan liittyy myös Espoon aurinko- ja geoenergiakartat (2012), joiden avulla selviää kaikkien Espoossa sijaitsevien rakennusten kattopinnoille lankeavan aurinkosäteilyn määrä sekä maa- ja kalliolämmön toteutuskelpoisuus Espoon alueella sekä Help Me Save Energy (2012), jonka avulla voi seurata sähkönkulutusta ja verrata sitä edelliseen kuukauteen.

Luvun sisältöEdellinen kohtaSeuraava kohta

 

Seuraa Facebooktwitter
Jaa Facebooktwitterlinkedinmail