Tapahtumatietokannan sovellusten ideointi, 16.5.2017

 

Tapahtumatietojen tuottajia ja käsittelijöitä löytyy Suomesta paljon. Kuntia on yli 300, joilla on kullakin omat tapahtumakalenterinsa. Tapahtumia järjestäviä organisaatioita on vaikea laskea, sillä niihin voidaan laskea niin yksittäisten isojen festivaalien järjestäjät kuin myös pienet urheiluseurat. Kansalaisten ja matkailijoiden näkökulmasta tapahtumatietoa on tällä hetkellä vaikea saada kattavasti esimerkisi joltain tietyltä alueelta.

Satakuntaan aletaan rakentaa kevään aikana tapahtumatietokantaa, jonne kaikki tapahtumia järjestävät tahot Satakunnasta voivat ilmoittaa tapahtumansa ilmaiseksi. Taustalla on erittäin merkittävä kehitysaskel saada valtakunnan tasolla tapahtumatiedot samaan formaattiin ja avoimeen jakelutapaan. Yhtenäinen toteutustapa mahdollistaa merkittäviä etuja tapahtumaorganisaatioille, sovelluskehittäjille, kansalaisille ja matkailijoille. Esimerkkejä tapahtumatiedon hyödyntäjistä löytyy esim. Helsinki Region Infosharesta.

Työpajassa kehitetään ideoita, jotka hyödyntäisivät tulevan Satakunnan tapahtumatietokannan dataa. Tapahtumassa julkaistaan pilottihaun ohjeet ja aikataulutus, jonka kautta hyväksyttyjä ideoita voi lähteä toteuttamaan.

Tilaisuuteen toivotaan osallistuvan ohjelmistokehittäjiä ja tapahtumaorganisaatioiden edustajia, jotta kehitystarpeet ja toteuttajat kohtaisivat. Tapahtumaorganisaatioiden edustajia toivotaan tuomaan mukanaan kehitysideoita tai haasteita, joita olisi tarve ratkaista.

Paikka ja aika 16.5.2017 klo 13.00 – 15.00, Porin yliopistokeskus, luokka 334-336.

Ohjelma

  • 13.00 Tilaisuuden avaus, hankkeen esittely ja pilottihaun ohjeet, Petri Linna, TTY

    • 13.10 Tapahtumatietokannan rakentamisen tilannekatsaus, Heikki Haaparanta, Porin kaupunki

    • 13.20 Innovoinnin ja ideoiden herättelyä, Markko Mikkola, SAMK. (Tämän sivun lopussa on listausta, joidenkin osallistuneiden jakamista ideoista.)

  • 14.00 Katsaus Turun tapahtumatietokantaan, Juha Pulmuranta, Varsinais-Suomen Liitto

  • 14.10. Ajatar-hankkeen tulevan arviointityökalun esittelyä
  • 14.15 -15.00 Vapaata keskustelua aiheesta

Tapahtumaorganisaatioiden on mahdollista saada tietoteknistä apua tapahtumatietojen automatisointia varten. Ilmoita kiinnostus ilmoittautumislomakkeella tai ole yhteydessä tapahtuman järjestäjiin.

Lisätietoa aiheesta

Työpajan järjestävät Tapahtumien digiloikka -hanke, jolla edistetään tapahtumatietojen jakamista. Hanke on TEM:n Aiko-rahoitusta, jota koordinoi Satakunnassa Satakuntaliitto. Toisena järjestäjänä on Ajatar-hanke, jonka osatavoitteena on edistää avoimen datan käyttöä liiketoiminnallisesti.

Työpajan jälkeen oli mahdollista lähettää järjestäjälle Markon esityksestä nousseet ideat/ajatukset. Alle on listattu muutaman osallistujan antamat tiedot järjestäjän osittain muokkaamina:

Tinder:  Harrastajat yhteen, jalkapalloilijat, ulkomaalaiset, samasta asiasta kiinnostuneet.
Kuka tahansa saa ja pitäisi tehdä omia tapahtumia. Älykäs tietojen valikointi profiiliin liittyen. Sijainnin mukaan tapahtumia ehdottava sovellus.

Videoklippi: Tapahtuman tallenne tai esittely, video tapahtumapaikasta tai järjestäjistä tai muuta infoa jolla kävijä innostuu. Jokainen jakaa tapahtumasta jonkinlaisen ennakkoklipin. Näytetään klippejä edellisen vuoden tapahtumista – kannattaako sinne mennä, onko se tylsä, käyttäisi youtubea hyväksi?

Kojetaulu: Yhdestä paikasta löytää kaikki Porin tapahtumat. Ja Satakunnan, ja nämä voisi yhdistyä lähialueen tapahtumiin. Jonkinlainen mittari mistä näkee kuinka paljon tapahtumaan on menossa porukkaa, tässä tapahtuu Kickstarter-efekti. Mukautettava käyttöliittymä tapahtumatietojen katseluun, käyttäjä voisi valita tarjolla olevista teemoista omanlaisensa. teemoja saisi tuottaa vapaasti (maksulla ja ilman).  Autossa vois laittaa kännykän ”kojetaululle” josta saa tapahtuma vinkkejä, joita osuu matkan varrelle.

Top10-lista: Suosituimmat tapahtumat, järjestäjän, paikan, aiheen yms. mukaan (tarvitsee tilastotietoja, kävijät/klikkitietoja).  Mitkä ovat tämänhetkiset top 10 tapahtumat porissa – tänä vuonna, tässä kuussa, tällä viikolla? Mitkä ovat saaneet parhaat arvostelut? Miten yritykset voivat maksaa näkyvyydestä tapahtumasivustolle pysyäkseen top10-kärjessä? Eri ihmiset voivat tehdä omia top10-listojaan. Kategorisoidut ranking taulukot (es. perhetapahtumat, pariskunnat jne), parhaat, suosituimmat tapahtumat. Kojetaulu jossa 10 parasta tapahtumaa eri kategorioittain. Parhaat personoidut osumat. Eniten haetut.

Yllätys: Keinöälyn käyttö, uudet ehdotukset, monivalinta, ’yllätyskyykky’.  “Tule tähän tapahtumaan ja löydä uusi yllätys”.  “Täältä tapahtumasta joka toinen voittaa yllätyksen”. Joka kerta esim. puuvillassa on hieman erilainen ja yllättävä – siksi ei halua mennä vain kerran. Tapahtuma kokeiluhaluisille (tapahtumamoottori arpoo ja käyttäjä joko hyväksyy tai hylkää, ei tinkimistä). Profiiliin sopimaton yllätys valinta, ”Uskallatko kokeilla uutta?”

Sarjalippu/kausikortti: Digi 10-kortti tapahtumiin – jos olet käynyt meidän tapahtumassa
ennen, saat “Pori”-pinnoja tai bonuksia.  Yhteinen Satakunnan kausikortti jolla voit saada alennusta mukaan lähtevistä tapahtumista, ne tapahtumat jotka lähtevät messiin omaavat
jonkin Tagin. Museokortti-malli tapahtumien käyttöön (kategoriat, 5 festareille 400/kesä tai vuosi). Erilaisia tapahtumia, joihin pääsy yhteisellä lipukkeella, esim. 10-kortti.

Kaupanpäällinen: Ei materiaa vaan elämys/tapahtuma. Pienet tapahtumat saavat vetoapua isommista. Ilmaisia ämpäreitä – free buckets! Sponsoreita jakamaan ilmaista kamaa pori-leimalla. Joka kolmannella kerralla kun käyt porin tapahtumissa saat kaupanpäällisen – frequent flyer bonus-tyyliin. Kannustaa ihmisiä lähtemään ulos ja pelillistää tapahtumissa käyntiä. Ajoissa ilmoittautuneille joku tapahtumahetken extra, tapahtumamuisto, kahvipulla yms. Jos otat nyt tämän tapahtuman niin saat vielä tämän kaupanpäälle.  ”Huomasitko nämä ilmaiset mahdollisuudet tapahtuma-alueen läheisyydessä esim. uimarannat, leikkipuistot…”

VIP:  Tunne olevasi erityinen, käy näissä tapahtumissa. Joka tapahtuma voisi omata oman “karakteerinsä” – tämä tapahtuma sopii punaniskoille, tämä kulttuurihattumummoille, tämä pikkulapsille – “dad friendly” -voisi olla yksi hauska.  Kun olet kerännyt tapahtumapisteitä, saat VIP-kortin jolla pääset seuraavissa tapahtumissa halvemmalla tai saat enemmän tmv. Premium-järjestelyt (oma assari), näköalapaikka tai  backstage tapahtumassa. Kootusti kaikki parhaat vipit, mitä on suomalainen vippi / teemoitetut vipit. Miten saavutat kultakortin?


Seuraa Facebooktwitter
Jaa Facebooktwitterlinkedinmail