Teknologiamääritelmiä

Tälle sivulle kootaan teknologian käyttöön liittyvien käsitteiden ja termien kuvauksia.

Digitaalinen kaksonen (Digital Twin)

Määritelmä: Digitaalinen kaksonen on tarkka virtuaalinen malli fyysisestä kohteesta tai järjestelmästä. Se voi olla esimerkiksi rakennus, tehdas, kone tai jopa kokonainen tuotantoprosessi.

Käyttö: Digitaalista kaksosta käytetään monissa eri teollisuudenaloilla. Esimerkiksi teollisuudessa se auttaa ennakoimaan koneiden kulumista ja suunnittelemaan huoltoa. Rakennusalalla se voi auttaa rakennusten suunnittelussa ja energianhallinnassa.

Teknologia: Digitaalinen kaksonen hyödyntää useita teknologioita, kuten IoT-sensoreita (Internet of Things), jotka keräävät tietoa reaalimaailmasta. Tämä tieto yhdistetään kehittyneeseen data-analytiikkaan ja mallinnukseen, jolloin voidaan luoda tarkka virtuaalinen vastine.

Tekoäly ja laajat kielimallit (AI and Large Language Models)

Tekoäly (AI): Tekoäly viittaa koneiden kykyyn suorittaa tehtäviä, jotka vaativat älykkyyttä, kuten oppimista, päätöksentekoa ja ongelmanratkaisua.

Laajat kielimallit: Nämä ovat tekoälyn alalaji. Ne ovat kehittyneitä ohjelmistoja, jotka on koulutettu ymmärtämään ja tuottamaan luonnollista kieltä. Ne voivat tuottaa tekstejä, vastata kysymyksiin, kääntää kieliä ja jopa luoda sisältöä, kuten runoja tai tarinoita.

Käyttö: Laajoja kielimalleja käytetään monissa sovelluksissa, kuten chatboteissa, käännöspalveluissa, sisällöntuotannossa ja asiakaspalvelussa. Ne auttavat koneita ymmärtämään ja kommunikoimaan ihmisten kanssa tehokkaammin.

Seuraa Facebooktwitter
Jaa Facebooktwitterlinkedinmail