VEKOLI – tietoa avoimista verkkokoulutuksista yrityksille

VEKOLI-hankkeen tavoitteena on syventää kansainvälisen tason avoimien verkkokurssien (MOOC) tunnettuutta, saatavuutta ja soveltuvuutta satakuntalaisten tietointensiivisten yritysten avainhenkilöstön osaamistason nostoon sekä henkilöstökoulutuskustannuksen alentamiseen.

Lisätietoja VEKOLI-hankkeesta antaa projektipäällikkö Jari Leppäniemi (etunimi. sukunimi@tut.fi)

HUOM! Vielä marraskuun 2018 loppuun asti voit pyytää esittelyä yrityksesi henkilöstölle MOOC-koulutuksien mahdollisuuksista osana avainhenkilöiden osaamisen kehittämistä.

Katso sivun alaosasta esimerkkejä kurssien järjestäjistä ja tutustu tarjontaan kokoamamme esimerkkikokoelman avulla (http-linkit esityksessä). Voit myös ladata esityksen omalle koneellesi.

 

Mikä MOOC on?

MOOC on lähtöisin Yhdysvalloista (ja Kanadasta) ja siellä esimerkiksi Stanfordin  ja MIT:n (Massachusetts Institute of Technology ) yliopistoista. Isojen yksityisten yliopistojen huolena olivat korkeiden kurssimaksujen vuoksi vähentyneet opiskelijamäärät. Turvatakseen opiskelijoiden saamisen tulevaisuudessa, vastasivat ne markkinatilanteeseen ja opiskelijoiden kiinnostuksen saamiseen tarjoamalla ilmaisia verkkokursseja. Näistä tulikin nopeasti suosittuja ja kursseilla oli tuhansia opiskelijoita. Stanfordin kokeilun pohjalta ovat syntyneet MOOC-alustat kuten Coursera, Udemy ja Udacity. Vastaavasti avoimena alustana toimiva edX on syntynyt Stanfordin ja Harwardin yhteistyöstä.

Massiivisuus (Massive) tarkoittaa sitä,  että kurssit on suunnattu suurille käyttäjämäärille. Avoimuus (Open) tarkoittaa avointa pääsyä kurssille ja kirjautua voi (lähes) mistä päin tahansa maailmaa pelkällä nettiyhteydellä. Osa kursseista on kokonaan ilmaisia tai kokonaan maksullisia ja niiden välissä on paljon erilaisia variaatioita. Esimerkiksi kurssin materiaali ja suorittaminen voivat olla ilmaista, mutta todistuksen tai sertifikaatin saa erillistä maksua vastaan. Verkossa (Online) tarkoittaa että kurssit on toteutettu verkkosivustolle, alustalle, joka on käytettävissä koko ajan. Kursseihin (Courses) sisältyy videoluentoja, tehtäviä, foorumeja ja kurssista voi saada todistuksen tai sertifikaatin.

Kurssien valinta

Kursseja valittaessa kannattaa tarkistaa milloin kurssi alkaa tai on alkanut ja kauanko kurssi on saatavilla; Kurssimateriaali on yleensä saatavilla vasta aloituspäivänä ja osalla kurssisivuja on myös elinkaari eli kurssit poistuvat tarjonnasta. On myös kursseja, jotka julkaisunsa jälkeen vain jäävät olemaan mukana kurssitarjonnassa. Kurssin julkaisuvuosi on hyvä tarkistaa ja varmistaa onko kyseisen kurssin opetus vielä ajan tasalla. Onko kurssilla aikataulutus vai voiko sen suorittaa omaan tahtiin; Omaan tahtiin tehtävä kurssi on joustava ja eteneminen on kiinni omista kyvyistä. Aikataulutetun kurssinkin voi suorittaa ”jälkijunassa”, mutta esimerkiksi keskustelut toimivat parhaillaan niille annetun aikaikkunan sisällä.

Kurssien tarjoajia

Kursseja tarjoavat mm. seuraavat kansainväliset tahot:

Coursera Udemy Udacity edX FutureLearn Eduonix Eliademy MOOC List

Suomalaisia avoimia verkkokursseja tarjoaa mm. Helsingin yliopisto.

Tutustu tästä: ==> Vekoli kurssiesimerkkejä 7_11_2018 VEKOLI-hankkeen aikana satakuntalaisten yritysten tarpeisiin kartoitettuja aiheita eri palvelujen tarjoamista verkkokursseista.

 

 

Seuraa Facebooktwitter
Jaa Facebooktwitterlinkedinmail